Voor de lens: assetonderhouder waterkeringen Bouke Rijneker

Het 'geweten' van de Rijnlandse dijken.

Bouke Rijneker is assetonderhouder waterkeringen bij Rijnland. Hij is de schakel tussen onderhoud en assetmanagement. Hieronder lees je wat dit precies betekent.

Wat doet een assetonderhouder waterkeringen?

Als assetonderhouder waterkeringen (dijken en dammen) ben ik de schakel tussen onderhoud en assetmanagement. Het wordt ook wel eens omschreven als het ‘geweten’ van de Rijnlandse assets. Een asset is in mijn geval een dijk.

In mijn functie is het belangrijk dat ik op hoofdlijnen weet hoe elke dijk eraan toe is. In de Lange Termijn Asset Planning (LTAP) nemen we op welke dijk wanneer onderhouden wordt. Door te kijken naar de kosten, prestaties en risico's bepalen we welke dijk als eerste aan onderhoud toe is.

Voor de lens Bouke Rijneker (2)

Een ander belangrijk onderdeel van mijn werk is het organiseren van de jaarlijkse voorjaarsinspectie waterkeringen. We inspecteren dan onze dijken op scheuren en andere zwakke plekken. De waarnemingen daaruit nemen we weer mee in onze planning voor het onderhoud.

Waarom is jouw werk belangrijk?

Een groot deel van Nederland en ook Rijnland ligt onder zeeniveau. De bescherming tegen hoog water is essentieel om veilig te leven en werken in dit gebied. Het is daarom heel belangrijk om regelmatig de dijken te controleren en onderhouden.

Voor de lens Bouke Rijneker (3)

Hier stond je opeens midden in een kudde schapen. Kom je vaker dat soort grappige situaties tegen?

Nee helaas niet 😊. Ik werk voornamelijk op kantoor. Om gevoel te houden met de praktijk, kom ik wel regelmatig buiten om de dijken van Rijnland te bekijken.

Voor de lens Bouke Rijneker (4)

Wat zien we verder op de foto's?

De foto’s zijn langs het Braassemermeer genomen in Rijnsaterwoude. Deze dijken verdienen extra aandacht omdat bij een eventuele doorbraak de gevolgen groot zijn. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren. Er is hier bijvoorbeeld veel water (het Braasemermeer) dat direct grenst aan een kleine, diepe en bebouwde polder.

Voor de lens Bouke Rijneker (5)

Wat vind je het leukste aan jouw werk?

Ik vind het leuk om een schakel te zijn tussen het operationele onderhoud en assetmanagent. Daardoor ben je goed geïnformeerd wat er op waterkeringenvlak speelt. Het is mooi om de resultaten uit de voorjaarsinspectie en de technische beoordelingen van de dijken samen te brengen.

Daarnaast zijn veel waterkeringen niet in eigendom van Rijnland. Daardoor is er een sterke relatie met de omgeving. Als je de dijk wilt onderhouden dan moet je er samen zien uit te komen. Ook dat is een interessant onderdeel van mijn werk. Verder vind ik het leuk om dicht op de uitvoering te zitten. Daardoor zie ik ook tastbare resultaten van alle voorbereidingen die vooraf zijn gegaan.

Mei 2023

Word jij de collega van Bouke?

Heb je altijd al bij een waterschap willen werken? Wil je graag een baan met maatschappelijke impact? Bekijk onze vacatures en wie weet staat jouw droombaan erbij!