Afvalwater Systeem (AWS) Zwanenburg

Bouw 2 transportgemalen, renovatie en uitbreiding zuivering en aanleg nieuwe leidingen.

Van 2022 tot en met 2025 werken we aan het verbeteren van het Afvalwater Systeem in de regio Zwanenburg, Haarlem en Heemstede.

Door de bouw van transportgemalen in Heemstede en Haarlem-Schalkwijk, wordt het afvalwater via nieuwe leidingen naar de zuivering in Zwanenburg gebracht. Waardoor het afvalwater in de regio op één plek wordt gezuiverd: in Zwanenburg. Met de uitbreiding en renovatie van de zuivering in Zwanenburg, kunnen we meer afvalwater zuiveren en transporteren. Het restproduct van afvalwater, slib, verwerken we op de zuivering in Haarlem waarderpolder. Hier wordt slib omgezet naar het duurzame product biogas. Zo zet Rijnland stappen naar een duurzame toekomst.

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

Bouw transportgemalen Heemstede en Haarlem-Schalkwijk

Met de bouw van 2 nieuwe transportgemalen wordt het afvalwater straks efficienter gezuiverd op één centrale plek.

Uitbreiding en renovatie Zuivering (AWZI) Zwanenburg

Met de uitbreiding kunnen we ook in de toekomst de toenemende hoeveelheid afvalwater duurzaam blijven zuiveren.

Aanleg transportleidingen en slibleiding

De nieuwe transportleidingen brengen het afvalwater naar de zuivering in Zwanenburg.

kaart Schalkwijk

Wat merk je van de werkzaamheden?

Werk of woon je in de buurt van de zuivering in Zwanenburg, Haarlem-Schalkwijk of Heemstede? Dan ontvang je een brief in de bus met meer informatie over de aankomende werkzaamheden. Ook word je via deze pagina op de hoogte gehouden van de planning. De werkzaamheden zijn gestart in augustus 2022.

Planning

*Dit is een beoogde planning, onder voorbehoud van wijzigingen

Het project in beeld

Ontdek meer over dit project in de infographic hieronder.

Meer nieuws

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van Rijnland? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws automatisch in je mailbox! Of bekijk eerdere nieuwsberichten over Zwanenburg hieronder.

  • Werken aan nieuwe leidingen: 23 meter diep onder de grond boren

    Rijnland werkt samen met aannemer BAM aan de aanleg van nieuwe transportleidingen en een nieuwe slibleiding. Deze transportleidingen brengen straks het afvalwater van Haarlem Schalkwijk naar de zuivering in Zwanenburg. De slibleiding brengt het slib van de zuivering in Zwanenburg naar de zuivering in Haarlem Waarderpolder.
  • Bouw van transportgemalen grotendeels onder de grond, hoe zit dat?

    In Haarlem-Schalkwijk en Heemstede werkt Rijnland samen met aannemer Vobi Infra aan de bouw van twee transportgemalen. Dit is nodig, omdat de huidige zuiveringen in Haarlem-Schalkwijk en Heemstede zijn verouderd. De gemalen pompen straks het rioolwater uit deze regio via een nieuwe leiding naar de zuivering in Zwanenburg. Zo wordt het afvalwater efficiënter op één plek gezuiverd.
  • Persbericht: Afvalwater duurzaam blijven zuiveren bij Zwanenburg

    De komende jaren werkt Rijnland aan de bouw van twee transportgemalen, de renovatie en uitbreiding van de afvalwaterzuivering in Zwanenburg én de aanleg van nieuwe leidingen. Zo kan Rijnland het Afvalwater Systeem in de regio verbeteren. Aannemers Vobi Infra, BAM en Mobilis hebben de gunning gekregen voor deze opdrachten. Per september 2022 starten de voorbereidende werkzaamheden.

Contact

Klantcontactteam

Telefoonnummer
071 - 306 3535

Voor vragen, calamiteiten en meldingen over het project kunt u contact opnemen met het Klant Contact Team van Rijnland