awzi zwanenburg

Afvalwater Systeem Zwanenburg

Het Afvalwater Systeem van Zwanenburg wordt verbeterd. De komende jaren wordt de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Zwanenburg uitgebreid en gerenoveerd. De AWZI’s in Heemstede en Haarlem-Schalkwijk zijn aan het einde van hun levensduur en AWZI Zwanenburg is toe aan renovatie.

awzi zwanenburg

Waarom deze renovatie?

Rijnland zet in op het verduurzamen van het afvalwaterproces en heeft besloten de zuiveringen in Heemstede en Haarlem-Schalkwijk te vervangen voor transportgemalen, zodat het afvalwater in de regio rond Haarlem en Haarlemmermeer op één plek wordt gezuiverd; namelijk Zwanenburg. Rijnland gaat over tot investering omdat de technische levensduur van beide AWZI’s ten einde is. Bovendien kijkt Rijnland naar de toekomst en wil met het moderniseren van deze afvalwaterzuivering een belangrijke stap zetten in het verbeteren van de zuiveringsresultaten en inzet van duurzame energie.

infographic-renovatie-zwanenburg

Download de infographic: infographic renovatie Zwanenburg

John van Diepen, van Rijnland legt in onderstaand filmpje uit wat de komende tijd gaat gebeuren.

screenshot video zwanenburg

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren

Voortgang

In maart 2022 zijn na een geslaagde en intensieve aanbestedingsperiode de werkzaamheden aan drie aannemers gegund. De aannemers hebben hun plannen ingediend op de EMVI criteria samenwerking, duurzaamheid en risicobeheersing. Zij zullen zich eerst bezig houden met voorbereidende werkzaamheden. Vanaf eind 2022 gaat daadwerkelijk de schop in de grond. Volgens planning wordt begin 2025 het nieuwe afvalwatersysteem in gebruik genomen. Het bouwen van de transportgemalen Haarlem-Schalkwijk en Heemstede is aan Vobi Infra gegund, het leggen van de transportleiding tussen Haarlem-Schalkwijk en Zwanenburg en de slibleiding tussen Zwanenburg en Haarlem Waardepolder aan de BAM en de renovatie en uitbreiding van de zuivering aan Mobilis.

AWZI Zwanenburg ondertekening

kaart-schalkwijk

Meer informatie

Voor vragen, calamiteiten en meldingen over het project kunt u contact opnemen met het Klant Contact Team van Rijnland via telefoonnummer 071 - 306 3535 of via de mail KlantContactTeam@rijnland.net