rondleiding awzi

Rondleidingen

Leuk en interessant zo’n gastles in de klas, maar stel je nou eens voor dat je ook daadwerkelijk naar de plek toe kan waar het water wordt gezuiverd. En ter plekke toelichting krijgt hoe dat proces nu in z’n werk gaat. Boek snel een rondleiding op een AWZI, huh een wat?! We snappen dat zo’n bezoek nog wel eens wat voeten in aarde kan hebben maar stel gerust je vragen aan Nancy via: educatie@rijnland.net.

Bezoek AWZI (voor groep 6-7-8)

Douchen, plassen, poepen, afwassen… waar gaat al dat vieze water naartoe? Naar een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Lang woord hè?! Wij noemen het dan ook een AWZI. Bij een bezoek aan zo’n AWZI kun je met eigen ogen zien (en ook een beetje ruiken) hoe we binnen Rijnland dat vuile water weer schoonmaken. Het bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en is gratis. Echt waar! Jullie moeten alleen zelf een afspraak plannen en regelen hoe je in één van de AWZI’s komt. We hebben AWZI’s in: Zwaanshoek, Katwijk, Zwanenburg en Gouda).

AWZI Haarlem waarderpolder

AWZI bezoek voor onderbouw VO

We maken met elkaar heel wat water vies, maar gelukkig hebben we ook een goed werkend systeem om al dat water te zuiveren (schoon te maken). Dat is een gecompliceerd proces. Stel je nou eens voor dat je dat van dichtbij kan ervaren hoe dat werkt… Dat kan tijdens een bezoek aan een afvalwaterzuiveringsinstallatie; AWZI. We hebben collega’s die alles weten over de techniek en het proces om dat vuile water schoon te maken. Ze leggen de klas dit graag uit en laten zien wat er allemaal gebeurt op een awzi. We hebben AWZI’s in: Zwaanshoek, Katwijk, Zwanenburg en Gouda). Die allemaal ook op een eigen manier bezig zijn met duurzame innovaties voor een klimaatbestendige toekomst. Boek een gratis rondleiding via onderstaande knop. Het enige dat je zelf moet organiseren is het vervoer naar de AWZI.

Bezoek een gemaal

Hoe zorgt Rijnland ervoor dat jouw omgeving niet helemaal onder water komt te staan als het dagenlang keihard regent? Hoe zorgen ze ervoor dat als het heel lang níet regent de bodem niet veel te droog wordt? Dat gebeurt met gemalen en stuwen. Hoe die werken? Daar vertellen we graag meer over – en dat laten we ook zien - bij een bezoek aan een van onze Rijnlandse gemalen. Het bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en is gratis. Echt waar! Jullie moeten alleen zelf een afspraak plannen en regelen hoe je bij een van de gemalen van Rijnland komt. We hebben te bezoeken gemalen in: Katwijk, Spaarndam, Gouda en Halfweg.

gemaal spaarndam

Rondleiding gemeenlandshuis Breestraat Leiden

Met 8 eeuwen waterbeheer is er veel over de historie van Rijnland te vertellen en te ervaren. Als je wel eens door de Leidse binnenstad bent gelopen (met al haar prachtige historische gebouwen) ben je misschien ook langs het Gemeenlandshuis in de Breestraat gewandeld. Dit prachtige rijksmonument is sinds 1578 eigendom van het hoogheemraadschap en misschien wel één van de markantste gebouwen aan de Breestraat. Behalve bezichtiging tijdens de Open Monumentendagen is het ook mogelijk om in te schrijven voor een rondleiding op vrijdagochtend. Er kunnen maximaal 15 personen mee in een rondleiding. De rondleiding gaat door vanaf deelname van 8 personen. De rondleiding duurt ongeveer 90 minuten en er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan via deze link. De mail die u direct na aanmelding ontvangt, is ter bevestiging dat uw aanmelding ontvangen is. Uw aanvraag is pas definitief als u nog een bevestiging via email heeft ontvangen.

Gemeenlandshuis Leiden

Rondleiding in het archief aan de Archimedesweg

In de vele jaren dat Rijnland bestaat, zijn er ook heleboel belangrijke documenten opgesteld en bewaard gebleven. Deze documenten, bijvoorbeeld het charter, worden bewaard in een kluis in het pand van Rijnland aan de Archimedesweg in Leiden. Daar zijn ook veel oude kaarten en leg je die naast huidige kaarten dan zie je mooi de ontwikkeling van het gebied van Rijnland. Zeker ook de moeite van een bezoek waard. Je kan met je klas of groep een gratis rondleiding van ongeveer een uur boeken. De rondleidingen vinden plaats tijdens kantooruren (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur en kun je aanvragen via onderstaande knop.

archief Rijnland