Zoektips

Zoektips

Hoe navigeert u op de zoekpagina? 

  • Begin in ‘zoek in alles’ in het zoekvenster.

Zoekvenster

  • Tik een zoekterm in het zoekscherm (in het voorbeeld 'molenaar zijdepolder') en geef een ‘enter’ of druk op ‘zoek’. De gevonden resultaten verschijnen in het scherm.

Zoekresultaten

  • Klik op een vetgedrukte titel van een inventaris of collectie (in het voorbeeld klikken we op de eerste titel). Vervolgens verschijnen de gevonden archiefstukken waarin de gezochte termen geel zijn gearceerd.

Molenaar Zijdepolder

Als u terug wilt naar het scherm met de zoekresultaten klik dan op ‘terug naar “Zoeken in de toegangen” bovenaan in het scherm, onder het zoekvenster. Klik een volgende vetgedrukte inventaristitel of collectie aan. Het kan zijn dat de gevonden stukken niet direct worden getoond. Klik dan op de vetgedrukte  onderdelen. Het gezochte kan ook in de inleiding worden genoemd.

Veel archieven zijn oude administraties. Het zoeken naar bepaalde stukken kan soms lastig zijn. Stukken zijn meestal niet gerangschikt op onderwerp, maar binnen de archiefstructuur van de organisatie waardoor ze zijn gemaakt of ontvangen. Bedenk in welk archief stukken kunnen voorkomen die van belang zijn en zoek dan binnen de structuur van de toegang op dat archief naar een veelbelovende rubriek of beschrijving. Voor wie gewend is te zoeken met zoekmachines zoals Google kan dit lastig zijn. Als u alleen met een trefwoord zoekt, zou u belangrijke informatie kunnen missen, doordat er in de beschrijving van het archiefstuk een ander woord is gebruikt dan u verwacht.

Overzichten

De volgende overzichten kunnen u helpen bij het zoeken:

De collectienummers van de kaarten voert u in het veld 'alle woorden' van het zoekvenster.

Voor de inventarisnummers van de morgenboeken gaat u eerst naar archieftoegang 1.1.1 Hoogheemraadschap van Rijnland (OAR). In het zoekveld  'alle woorden' van het zoekvenster vult u de code 1.1.1 in. Klik op de titel. Zoek in deze inventaris naar de gewenste inventarisnummers.

Slim zoeken met jokers

De zoekvelden ondersteunen ook zogenaamde wildcards. Dit zijn speciale tekens die invloed hebben op het zoekgedrag.

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter.
  • Een * vervangt een aantal letters, bijvoorbeeld morgenboek* vindt ook morgenboeken.
  • Begin een zoekterm nooit met een ? of *, een dergelijke zoekopdracht kost zeer veel tijd.
  • Het maakt niet uit of u hoofdletters of kleine letters gebruikt. Leestekens hebben geen invloed op het zoekresultaat.
  • Een aantal woorden zijn uitgesloten omdat ze te vaak voorkomen om er nuttig mee te kunnen zoeken. Zoeken op 'de' levert bijvoorbeeld geen resultaat op. Dergelijke stopwoorden mogen wel worden gebruikt in 'met exact de zin'.
  • Wilt u op twee woorden zoeken, gebruik dan aanhalingstekens. Bijvoorbeeld "blauwe molen".

Problemen?

Het kan wel eens voorkomen dat de webpagina niet volledig laadt. Probeer dan eens een andere browser zoals Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari. Het kan zijn dat de webpagina in een andere browser wel werkt.