Gemeenlandshuis Leiden

Gemeenlandshuis Breestraat Leiden

Het gemeenlandshuis aan de Breestraat in Leiden is een rijksmonument en een van de mooiste gebouwen van Leiden.

Het gemeenlandshuis, aan de Breestraat 59, is tijdens de jaarlijkse monumentendag een Leidse topattractie. Het door Rijnland in 1578 voor vergader- en logeerdoeleinden aangekochte pand is één van Rijnlands historisch meest waardevolle gebouwen. Zowel het exterieur als het interieur en de vele unieke watergerelateerde historische siervoorwerpen in dit pand, oogsten veel waardering bij bezoekers.

Vanwege de uitgestrektheid van het gebied, waren er naast het gemeenlandshuis in Leiden nog twee van dergelijke gebouwen, namelijk in Zwanenburg (inmiddels opgeheven) en in Spaarndam. Deze locatie is nu vooral uitvalsbasis voor de regionale taakuitoefening. Het bestuur en het ambtelijk apparaat hebben inmiddels een onderkomen gevonden aan de Archimedesweg, in een modern kantoorgebouw in het Bio Science-park te Leiden.

Het gemeenlandshuis in de Breestraat is gedeeltelijk verhuurd aan bedrijven en gedeeltelijk in gebruik voor Rijnlandse activiteiten, waaronder incidenteel vergaderingen en ontvangsten en rondleidingen. Rijnland wil het pand ook graag gebruiken voor andere maatschappelijk nuttige bestemmingen, die verband houden met de taakuitoefening.

Het pand herbergt verschillende prachtige zalen en vele bijzondere en mooie verhalen over de rijke geschiedenis van Rijnland. De Goudleer Zaal bijvoorbeeld was eeuwenlang het hart van het bestuur en de rechtspraak van Rijnland, dat is ook nog te zien aan het plafond. De belangrijkste besluiten van het hoogheemraadschap werden in die tijd op een fries in de zaal genoteerd. Of de dijkgravenkamer, waar vele dijkgraven hebben gezeteld.