waterhoen

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die verlamming veroorzaakt en waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan. Deze dode dieren kunnen op hun beurt weer andere dieren besmetten met botulisme of ander gezondheidsrisico met zich meebrengen. Dit moeten we zo veel mogelijk voorkomen.

Vermijd risico

Er bestaan verschillende soorten botulisme. Sommige soorten zijn gevaarlijk voor mensen, maar besmetting hiermee is in Nederland al lang niet meer voorgekomen. Om risico's te vermijden, is het echter toch verstandig om voorzichtig te zijn met zwemmen, spelen of surfen in water waarin besmette of dode dieren liggen. Laat hier uw huisdieren ook niet zwemmen of drinken. Watervogels met botulisme herkent u aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels en poten. Ook is het belangrijk om uitbreiding van de besmettingshaard zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoe kan ik helpen?

  • Meld dode vogels bij www.sovon.nl/dodevogel/
  • Waarschuw als u dode of verlamde dieren ziet altijd zo snel mogelijk de gemeente. Deze brengt zieke dieren naar vakkundige opvang en weet hoe dode dieren vernietigd moeten worden. Als dat nodig is laat de gemeente dieren ook onderzoeken.
  • Voer geen watervogels in en rondom het water. Voeren trekt ook andere dieren aan, dit vergroot met name in warmere perioden de verspreiding van botulisme.
  • Pak zieke of dode dieren niet met blote handen op, maar doe bijvoorbeeld een plastic zak om uw handen.
  • Geef dode dieren nooit met de vuilnisman mee en begraaf ze ook niet. 
  • Zieke watervogels kunt u ook zelf naar een vogelopvang brengen.

Wat doet Rijnland?

Het ontstaan van botulisme staat los van de waterkwaliteit. Ondiep, stilstaand water wordt snel warm en dat bevordert de ontwikkeling van de botulismebacterie. Wij zorgen waar mogelijk voor een goede doorstroming in sloten en andere watergangen om botulisme te voorkomen. Als er eenmaal sprake is van botulisme willen we juist geen doorstroming van water om te voorkomen dat het gif (botuline) zich verder verspreid. Dan gaan we, vaak in samenspraak met de gemeente, bekijken welke locatie-specifieke maatregelen we kunnen treffen om verdere verspreiding te voorkomen.

Lees ook de veelgestelde vragen over botulisme.