
Droogte / Zomermonitor
Bij droogte over een lange periode neemt Rijnland maatregelen om het waterpeil op orde te houden, om de stabiliteit van de waterkeringen te waarborgen en voldoende zoet water naar het gebied aan te voeren.
Actuele maatregelen
Laatste update: 3 augustus 2023
Sinds 12 juli krijgt West-Nederland extra zoet water via de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA). Rijkswaterstaat stelt vanuit het Amsterdam Rijnkanaal en de Lek zoet water beschikbaar, dat via hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden naar de hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard wordt aangevoerd. De neerslag van de afgelopen periode zorgt ervoor dat het neerslagtekort is teruggelopen. Het zoutgehalte in het water is weer normaal en de watervraag voor peilhandhaving en vanuit de agrarische sector is weggevallen. Door deze ontwikkelingen zijn de eerder genomen droogtemaatregelen nu niet meer nodig.
Zomermonitor 2023
Rijnland publiceert bij droogte wekelijks een zomermonitor, waarin bijzonderheden zijn opgenomen over onder andere verdamping, waterpeil, chloridegehalte en zwemwaterkwaliteit. In de zomermonitor lees je het actuele beeld én de verwachte ontwikkeling qua weer en Rijnafvoer voor de komende periode. De zomermonitor verschijnt afhankelijk van het weer en de Rijnafvoer ongeveer wekelijks en is hieronder te downloaden.
5,2 MB zomermonitor Rijnland 2023 - nr. 05 - dd 20-07-2023
5,5 MB zomermonitor Rijnland 2023 - nr. 04 - dd 13-07-2023
4,6 MB zomermonitor Rijnland 2023 - nr. 03 - dd 05-07-2023
6,2 MB zomermonitor Rijnland 2023 - nr. 02 - dd 28-06-2023
3,5 MB zomermonitor Rijnland 2023 - nr. 01 - dd 07-06-2023
2,0 MB
Over droogte en zoetwatervoorziening
In droge perioden is er risico op watertekort of verzilting. Daarom werken we elke dag aan voldoende zoet water.

Veelgestelde vragen over droogte
Er is sprake van droogte als er gedurende langere tijd minder regen valt dan normaal in combinatie met grote verdamping. Dus als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte. Dit kan problemen opleveren voor het handhaven van het waterpeil, maar ook voor de stabiliteit van dijken en kades.
Wanneer er onvoldoende zoet water wordt aangevoerd, kan verzilting optreden. Daarnaast kan neerslagtekort leiden tot uitdroging van dijken en kades en instabiliteit. Dit kan scheurvorming of verzakking veroorzaken.
Extreme droogte en neerslagtekort kunnen leiden tot uitdroging van dijken en kades en instabiliteit. Dit kan scheurvorming of verzakking veroorzaken. De stabiliteit van de keringen heeft de hoogste prioriteit, omdat de veiligheid van het gebied de hoogste prioriteit heeft en het bezwijken van een kade of kering altijd voorkomen moet worden.
Vragen kunnen gesteld worden via het Klant Contactteam van Rijnland via telefoonnummer 071-306 3535.
Ja, zie de zomermonitor hierboven op deze pagina.
In de zomer kan door lage Rijnafvoeren de zoutindringing via de Nieuwe Waterweg toenemen en hierdoor kan de Hollandse IJssel verzilt raken. Dan is er sprake van te zout/chloriderijk water. Er moet dan zuiniger worden omgegaan met zoet water. Omdat peilen gehandhaafd worden, gaat dit tijdens droogte soms ten koste van de waterkwaliteit.
Dat is moeilijk te zeggen. Sommige natuur kan beter tegen verzilt water dan het andere. Dit hangt ook samen met de lengte van de periode waarin de natuur wordt blootgesteld aan het verzilte water. Daarom proberen wij zo lang mogelijk voor voldoende zoet te zorgen in ons watersysteem. De Klimaatbestendige Water Aanvoervoorzieningen (KWA) helpt ons hierbij.
Jazeker. Op onze website delen we actuele gegevens in speciale dossiers als waterpeil, neerslag, verzilting en weersverwachting.
In het dossier verzilting zit een interactieve kaart met chloridemetingen. (http://rijnland.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=230be61a2b7446439d1c40138c98f7ec)
De gewassen op het land van kwekers en agrariërs hebben baat bij zoet water. Zodra het zoutgehalte oploopt kan dit negatief effect hebben op de opbrengst en de kwaliteit van het product. Daarom probeert Rijnland zo lang mogelijk te blijven zorgen voor voldoende zoet water.
Zwemmen in natuurwater is altijd op eigen risico. Als je wilt weten of het water bij in de buurt geschikt is, raadpleeg dan www.zwemwater.nl. Op deze website staan ook telefoonnummers voor vragen of klachten. Verder adviseren wij uit te gaan van gezonde verstand, bij twijfel niet doen dus.
Als u schade ziet aan een dijk of kade, dan is Rijnland 24 uur per dag bereikbaar via het meldingennummer 071-306 3535. Medewerkers van Rijnland beoordelen ter plaatse hoe de schade kan worden beperkt en verholpen.
U kunt dit het beste doorgeven aan uw gemeente en dan overleggen over de ruiming van de kadavers. Als het gaat om echt grote hoeveelheden dode eenden of vissen, dan horen wij graag van u, omdat hier de waterkwaliteit mogelijk in het geding is. U kunt dit melden bij ons Klant Contact Team via telefoonnummer 071 – 306 3535.
Contact
Klantcontactteam
- E-mailadres
- KlantContactTeam@rijnland.net
- Telefoonnummer
- 071 - 306 3535