Exotische waterplanten

Exotische waterplanten komen sinds circa 2000 steeds meer voor in sloten en vaarten. Door de sterke, woekerende groei belemmeren ze de doorstroming van de watergangen. Bovendien ontstaat er door zijn aanwezigheid zuurstofgebrek in het water en worden andere planten verdrongen. Hierdoor vormen ze een bedreiging voor het overige waterleven. Ziet u exotische waterplanten? Waarschuw dan het hoogheemraadschap van Rijnland.

Zo brengt u ons op de hoogte

Ziet u ergens exotische waterplanten, meld het ons dan alstublieft direct. Dit kan met het meldformulier exotische waterplanten of telefonisch:  (071) 306 35 35 (alleen tijdens kantooruren).

Om welke soorten gaat het?

Grote waternavel

De bladen lijken min of meer rond, met één insnijding tot aan de steel. De diameter van het blad is 4 tot 10 centimeter. De bladrand is licht gekarteld en het blad heeft vijf hoofdlobben. De bladsteel zit in het midden, net als bij een paraplu. De bladeren kunnen zo'n 10 tot 30 centimeter boven het water uitsteken. De plant groeit vanuit de oeverlijn en vormt grote dekens. De planten beginnen vanaf mei te groeien. Vanaf dan drijven de eerste bladeren op het water. De sterkste groei vindt plaats in juli en augustus. De groei kan doorgaan tot oktober.

waternavel1.jpg

Waterteunisbloem

Het blad van de Waterteunisbloem kan nogal verschillen. De blaadjes van de jonge planten liggen nog plat op het water en zijn min of meer rond. De nerven zijn duidelijk zichtbaar. Als de planten verder groeien en bloemstengels gaan vormen, wordt het blad meer langwerpig. Aan deze stengels komen ook de gele bloemen. Dan valt de plant zeker op! De stengeltjes kunnen een beetje roodachtig bruin zijn.

waterteunisbloem.jpeg

waterteunisbloem bloeiend.jpg

Mosselplantje/watersla, parelvederkruid en waterhyacint en waterwaaier

In mindere mate komen het mosselplantje (of watersla), parelvederkruid, waterhyacint en waterwaaier voor in Rijnlands gebied. Ook zij horen niet in ons water thuis en verwijderen we.

waterhyacint.jpeg

mosselplantje.jpeg

Parelvederkruid.jpeg

Dit doen we eraan

Als exotische waterplanten in een sloot, kanaal of plas voorkomen, dan ruimt Rijnland ze op. Ook als het om een particuliere sloot gaat. Het verwijderen moet namelijk door vakmensen gebeuren om verergering van de situatie te voorkomen. Blijven er plantenresten achter, dan gedragen deze zich als 'stekjes', drijven af en nestelen zich op andere plaatsen waar de plant verder kan woekeren.

Voorlichting

We geven voorlichting aan bewoners en andere belanghebbenden, zoals LTO en tuincentra. De handel in en het bezit van de grote waternavel is verboden.

Uitwisselen van ervaringen

Om in de toekomst nog beter tegen de grote waternavel te kunnen optreden, wisselen we met andere ervaringsdeskundigen onze ervaringen met (alternatieve) bestrijdingsmiddelen uit.

Waar komen exotische waterplanten vandaan?

De herkomst van de exotische waterplanten is veelal Midden en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika. De planten worden geïmporteerd als vijver- en aquariumplant. De verspreiding kan plaats vinden als vijver- of aquariumeigenaren hun overschot aan planten dumpen in de sloten en vaarten.  Door het voedselrijke water in Nederland groeien de planten enorm.

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over exotische waterplanten? Download dan de folder die onderaan deze pagina staat.