
Blauwalgen
Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren. Als u (of uw huisdier) zwemt, loopt of op een andere manier in aanraking komt met blauwalgen, kunt u (of uw huisdier) ziek worden. U kunt er bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen van krijgen. Als een drijflaag gaat rotten, kan dit voor stankoverlast zorgen.
De strijd tegen blauwalgen
Blauwalgen zijn (anders dan hun naam doet vermoeden) groen van kleur. Het zijn bacteriën die mede door hun blauwe piment blauwalgen worden genoemd. Bij langdurig warm, zonnig weer en weinig wind kunnen ze gemakkelijk giftige drijflagen vormen.
Blauwalgen horen van nature thuis in het oppervlaktewater en zijn daardoor moeilijk helemaal weg te halen. We kunnen alleen proberen de kans op blauwalgen te verkleinen. Dat doen we door bijvoorbeeld luchtmenginstallaties, mengers en pompen in het water te plaatsen. Ook onderzoeken we nieuwe bestrijdingsmethoden, zoals waterstofperoxide en ultrasone bestrijding. Helaas leiden de maatregelen niet per definitie tot een zomer zonder blauwalgen. Daarnaast zijn er voor veel locaties weinig mogelijkheden om de overlast te bestrijden, bijvoorbeeld vanwege een te geringe diepte of slechte doorstroming.
Luchtmenginstallaties
Recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam, de Zegerplas bij Alphen aan den Rijn en De Nieuwe Meer (tussen Amsterdam en Schiphol) zijn (zwem)waterplassen die over een luchtmenginstallatie beschikken. Deze installaties bestrijden effectief blauwalgen in diepe plassen (> 15 meter) en staan aan vanaf 1 mei tot 1 oktober.
Mengers en pompen
In ondiepe waterplassen (< 15 meter), zoals de Westeinderplassen bij Aalsmeer en het Braassemermeer bij Kaag en Braassem, zorgen mengers en pompen voor drijflaagbestrijding. Een menger bestaat doorgaans uit een propeller die ter plaatse het water voortstuwt en evenals een pomp zorgt voor een lokale menging van het water. Hierdoor worden drijflagen verspreid en verdwijnt doorgaans de overlast.
Bestrijding met waterstofperoxide
In de Klinkenbergerplas (Oegstgeest), het Oosterduinse Meer (Noordwijkerhout) en de Zoetermeerse Plas doen we een proef met het toevoegen van sterk verdunde waterstofperoxide aan het water om blauwalg tegen te gaan.
Wat kunt u zelf doen?
- Zwem alleen in de officiële, door de provincies aangewezen, zwemwaterlocaties.
- Neem waarschuwingen over blauwalgen serieus. Van zwemmen of surfen in water met blauwalgen kunt u of uw huisdier ziek worden.
- Vermijd contact met het besmette water. Bent u er toch mee in aanraking gekomen? Was dan uw handen met water en zeep of neem een douche.
- Bij overlast van drijflagen kunt u zelf controleren of de doorstroming belemmerd wordt door obstakels in de watergang, zoals overhangende takken, vuil of waterplanten. Als u deze verwijdert, kan de doorstroming weer op gang komen en neemt de overlast doorgaans af. Indien de overlast blijft, kunt u dit melden bij Rijnland via het meldingenformulier of door te bellen naar (071) 306 3535.
Meer informatie?
Voor meer informatie over blauwalg kunt u contact opnemen met ons klantkontactteam via telefoonnummer (071) 306 3535 of via info@rijnland.net.